De geschiedenis van het meubel

Het verhaal van De Eiken Zetel begint in 1960. Zoals de naam al zegt, met een eiken zetel. Zestig jaar later bestaat het assortiment uit banken, relaxfauteuils, tafels, stoelen, kasten, bedden en accessoires. Wat een verschil met toen! De geschiedenis van het bedrijf vertelt ook de geschiedenis van het meubel. Je beleeft de evolutie van het interieur en de industrie.

Unieke trendsetter

We gaan terug naar het Eeklo van 1960: een provinciestadje, bekend om zijn bloeiende meubelnijverheid. Het verhaal begint romantisch, met het huwelijk van Daniël Willems (º 1939) en Jeannine De Lange (º 1938). Hij was een meubelmaker in hart en nieren, zij een modebewuste naaister. Zij runde een kruidenierswinkeltje, hij begon een klein meubelatelier in het werkplaatsje erachter. Toentertijd was de markt vergeven van eiken slaap- en eetkamers. Opeens had hij het lumineuze idee: eiken salons. Dat was nog nooit eerder vertoond. Het eerste eiken model werd de Kennedy schommelstoel, vernoemd naar de toenmalige Amerikaanse president. Binnen een jaar stonden er drie eiken bankstellen, bekleed met een bloemetjesstof! Iedereen was misschien eventjes gechoqueerd… en er meteen van gecharmeerd! Dit revolutionaire meubelnieuws ging als een lopend vuurtje door Eeklo, en verder en nog verder. Daniël Willems heeft met zijn eiken kuipmodellen meubelgeschiedenis geschreven. Pas na zeven jaar pikten andere ateliers en fabrikanten dit op. Eerst in België, later de omringende en verdere landen.  De Eiken Zetel was een internationale trendsetter avant la lettre.

‘En hedde gij meubelen,
En hedde gij huisgerief,
Dan kunde gij trouwen met uw lief.’
      Vlaams volksliedje

De rustieke stijl verovert de wereld

We gaan verder naar de bloeiperiode van het eiken salon. Zo’n rustiek bankstel maakte het eiken interieur compleet. Volgens een Vlaams volksliedje, mocht je dan trouwen met je lief. Je had alle meubels al in huis, vaak met de hulp van je ouders en grootouders. Kocht zijn familie de woonkamer, dan haar familie de slaapkamer. Een eiken (zit)meubel was een investering voor het leven.

 

De oliecrisis van 1973 maakte iedereen nog kwaliteitsbewuster. Het kuipmodel was een vaste waarde voor je interieur. Je zag zelfs trends in de modellering, stoffering en afwerking ontstaan. Twee banken zijn zelfs onderscheiden met de ‘Gouden Stoelenmaker’, in 1987 en 1988.  Destijds was dat dé prestigieuze award voor de Belgische (zit)meubelindustrie.   

     

De Eiken Zetel veroverde de omringende en andere West-Europese landen, tot Scandinavië toe. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, nam de export een wereldwijde vlucht. Na Rusland, volgde zelfs Japan. ‘Made in Belgium’ gold als een keurmerk voor superieure kwaliteit. 

Bedrijfsexpansie

Het werkplaatsje van 20 m² achter het kruidenierszaakje was al snel te klein. In 1965 werd het fundament voor het huidige bedrijvencomplex gelegd. De eerste 800 m² was binnen negen jaar uitgebreid tot bijna 17.000 m²!   

 

  • 1965:  800 m² gebouwd voor de eerste fabriek 
  • 1974: +16.000 m² voor de productie en kantoren
  • 1985: + 1.200 m² voor het magazijn
  • 1987: + 1.440 m² voor de logistiek en confectie
  • 1994: circa 19.000 m² in totaal

Interieurtrends komen en gaan

We gaan verder naar andere tijden. Het succesverhaal van het legendarische eiken kuipmodel liep ten einde. Met de komst van de 21ste eeuw, nam het individualisme toe. Je volgt nu zelfbewust je eigen smaak. Je volgt de trends op de voet. Je weet wat er in de wereld te koop is.

De Eiken Zetel sloeg de bladzijde van het rustieke eiken om. Zoon Philip Willems (º 1967) en zijn vrouw Kathy (º 1967) begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zij stippelden een andere toekomststrategie voor het bedrijf uit.

De nieuwe realiteit noodzaakte namelijk tot ingrijpende maatregelen.

  • Outsourcing
    De productie in Eeklo werd afgebouwd, de import werd opgezet.
  • Updating
    De collectie werd gemoderniseerd. Wat vraagt de markt? Geen rustieke, maar modieuzere banken. Geen zetels, maar relaxfauteuils. Geen ouderwetse, maar eigentijds klassieke banken. Geen interieur voor de rest van je leven…  

Deze strategische omslag is gelukkig goed gelukt.

Gefocuste interieurconcepten

We belanden in de tegenwoordige tijd. Een uitdagende tijd. We worden nu met onze neuzen op de feiten gedrukt.
  • De explosieve bevolkingsgroei, vooral in de grote stad en randgemeenten. Je woont met veel meer mensen, veel dichter op elkaar.
  • De ongekende vergrijzing. Als oudere, moet je steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.
  • De falende immobiliënmarkt. Woningen worden steeds kleiner en duurder. Je hebt minder ruimte en budget beschikbaar voor je interieur en andere levenszaken.
  • De klimaatverandering, de plastic soep en andere rampzalige ontwikkelingen voor het milieu. Jij en ik, hij, zij, dus WIJ moeten onze ecologische footprint echt verminderen.
Deze vraagstukken schreeuwen om oplossingen. De Eiken Zetel denkt mee. Kleinzoon Cedric (º 1997) zorgt voor een extra creatieve input. Sfeervolle interieurconcepten zijn de toekomst. Voel je je overstelpt door de overkill aan woonproducten? Ga dan voor een interieurconcept. Je krijgt een realistische leidraad voor je inrichting: toegespitst op je woonsituatie en je levensstijl. Het interieurconcept &dez lost het dilemma tussen je designsmaak & je beperkte budget op. Je ervaart hoe je prettig & duurzaam kunt wonen én leven. Hiermee is het verhaal van De Eiken Zetel nog niet af. Het laatste woord is nog niet geschreven. Dit wordt vervolgd.